"Vi var svært heldige, det var en solrik dag, vi så flere spermhvaler og to grupper av spekkhoggere - det var fantastisk. En vakker tur!"
Andøy har siden midten av 80-tallet blitt kjent som «hvalens rike» på grunn av øyas nærhet til feltene hvor de store hvalene oppholder seg.
Andøy var det første stedet i Andøy hvor det ble drevet med hvalsafari. Siden 1988 har tilreisende fra hele verden tatt del i dette safari-eventyret. Både sommer og vinter samles de mannlige Spermkvalene utenfor kysten av øya for å beite. Dette årlige fenomenet gir deg ditt livs sjanse til å komme tett på disse imponerende dyrene, og til å lære mer om dem.
Siden 2010 har et nytt og flott kapittel i Andøys hvalsafari-eventyr tatt form. Iløpet av vintermånedene sørger vandringsmønstret til gyteklar sild for å bringe et stort antall spekkhuggere, Knølkval og Finnhval til våre farvann. Hvalene samles i store antall for å jakte på silda, og dette gildet kan til og med bli fulgt fra land. Disse fantastiske opplevelsene kan definitivt beskrives som unike.
Andre arter av hval kan også bli sett i farvannet rundt Andøy. Disse er; grindhval, vågehval, delfintypene «Kvitskjeving», «kvitnos» og nise.
Etter allerede 5-10 minutter møtte vi våre første spekkhoggere, som var veldig nysgjerrige på båten. Det var fantastisk å få oppleve dem på nært hold.
Fuglelivet langs kysten av Andøya er utrolig mangfoldig. Bleiksøya er et fuglefjell med et yrende liv, og om sommeren er øya vertskap for en av de største lundefugl-koloniene i Norge. Flere andre sjøfuglarter hekker også på øya, for eksempel krykkje, toppskarv, skarv, lomvi, alke og Tyvjo. Skjærgården langs vestkysten av Andøya er også et perfekt habitat for den største sjøfuglen, havsula. Daglige safariturer gir deg sjansen til å komme tett på disse fantastisk flotte fuglene. Du er også garantert å se den mektige havørna på disse turene.
Farvannet og kysten av Andøya er også base for store forekomster av sel og oter. Begge arter kan bli sett i flere havneområder, når man reiser langs kysten, eller på en safaritur til sjøs.